Skip to content

Toegankelijkheid Kessels Museum

Begin februari bracht onze vrijwilliger Frank Rietman een bezoek aan het Kessels museum om daar de toegankelijkheid van het museum te bekijken. Het Kessels museum is ondergebracht in het Huis van Muziek, voorheen beter bekend als Sociëteit De Koninklijke Nieuwe Harmonie gevestigd in de Stationsstraat 26. Frank werd daar rondgeleid door coördinator Joop van de Meulenreek die passievol vertelde over de historie van de Kessels Muziekinstrumenten-fabriek, die in Tilburg een bloeiende muziekinstrumentenindustrie liet ontstaan.

Foto van de bel met verwijzing naar de rolstoeltoegankelijke entree
De rolstoeltoegankelijke entree aan de zijkant van het gebouw

Rolstoeltoegankelijkheid

Het is museum is vanaf de Stationsstraat niet rolstoeltoegankelijk maar als je op de op rolstoelhoogte aangebrachte bel drukt komt een museummedewerker naar de voordeur die je verwijst naar de ingang aan de zijkant van het gebouw. Deze persoon opent dan vervolgens de deuren. Via een redelijk steile helling kun je het gebouw in, over de drempel, kun je via een klein afritje makkelijk het museum binnen.

Op de begane grond kun je de geschiedenis van de muziekinstrumentenfabriek van MJH Kessels goed volgen via een tijdlijn weergegeven door een kunstzinnig gestileerde notenbalk.  Daar is ook een niet al te ruime invalidentoilet. Verder is er op de begane grond de centrale hal met een balie waar u uw tickets kunt kopen of laten controleren, Toegangsprijzen en openingstijden vindt u op de website www.kesselsmuseum.nl Op de begane grond van het Huis van Muziek bevindt zich Restaurant De Harmonie. Je kunt hier vóór of na uw bezoek genieten van een kop koffie met wat lekkers, een eenvoudige of uitgebreide lunch, of een borrel na afloop.

Met de lift kun je naar de eerste verdieping waar een vaste expositie te zien is welke een welke een goed overzicht geeft van de verschillende muziekinstrumenten die bij Kessels werden gemaakt. Verder krijg je een goed idee hoe deze instrumenten gemaakt werden.

Toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking

Onder begeleiding kunnen mensen met een visuele beperking de meeste instrumenten aanraken en voelen. En op deze verdieping is ook het reparatie atelier gevestigd, waar vrijwilligers oude muziekinstrumenten restaureren en repareren. Ook staan daar gereedschappen en machines uitgestald die gebruikt werden bij de productie van de diverse koperen en messing blaasinstrumenten, maar ook zijn er diverse houten blaasinstrumenten van Kessels te bewonderen. Via een opengewerkte viool is te zien hoe een viool opgebouwd is. Want ook strijkinstrumenten werden bij Kessels gemaakt. Verder is er ook het nodige slagwerk te zien, dat werd ook geproduceerd. 

Op de bovenste verdieping is het Kids muziek lab gevestigd. Dit is ook door middel van een kleine inpandige lift met de rolstoel te bezoeken. Op deze verdieping kunnen kinderen zich helemaal uitleven met muziek. Onder begeleiding kan er door de kinderen gespeeld worden met de daar aanwezige muziekinstrumenten. Voor meer informatie (zie https://kesselsmuseum.nl/kidsmuzieklab/)

De moeite waard

Een bezoek aan het Kessels museum is zeker een aanrader. Op openingsdagen worden er rondleidingen geven door enthousiaste vrijwilligers. De tentoonstellingen zijn heel mooi en inspirerend en ze hebben hun best gedaan om het pand zo toegankelijk mogelijk te maken. Iedereen is welkom bij het Kessels museum.