Skip to content

Toegankelijk stemmen voor mensen met een visuele beperking in Tilburg

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart kunnen mensen met een visuele beperking in Tilburg zelfstandig hun stem uitbrengen. In het stemlokaal Restaurant Lucebert (schouwburg), Schouwburgring 1, 5038 TN Tilburg is een stemmal aanwezig.

Hoe werkt de stemmal?

Bij het betreffende stemlokaal kun je aangegeven dat je gebruik wilt maken van de stemmal. Een medewerker van het stembureau plaats het stembiljet in een speciaal gemaakte mal met gaatjes. Via de soundbox met koptelefoon krijg je te horen welke partijen en kandidaten er op de lijst staan. Je hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie je wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vind je door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maak je het gewenste vakje rood

Op de website van de Oogvereniging vind je een uitgebreide uitleg over het gebruik van de stemmal.

Gebruik de stemtaxi

Wanneer het lastig is om zelfstandig naar het stemlokaal te reizen, kun je gebruik maken van de stemtaxi. De gemeente Tilburg vindt het belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van zijn of het stemrecht. Daarom stelt zij voor ouderen of mensen met een handicap de stemtaxi ter beschikking. Gebruik van de stemtaxi is gratis. Je kunt de stemtaxi op 15, 16 en 17 maart reserveren via 0900-0595.