Skip to content

Onderzoek (on)toegankelijkheid websites en apps

Carolina achter haar bureau

Hoe staat het met de toegankelijkheid van websites en apps in Nederland? Niet zo goed, als je het aan vierdejaarsstudent Communication & Multimedia Design Carolina van Setten vraagt. Samen met mensen met een visuele beperking deed ze onderzoek naar sites zoals die van Hema en Domino’s. ”Ontoegankelijk, echt Hema.”

Via haar stageplek kwam Carolina in aanraking met het onderwerp. Een actueel onderwerp, want vanaf 2025 is het voor websites en apps verplicht digitaal toegankelijk te zijn. “Ik wilde kijken hoe het bij populaire sites in Nederland geregeld was, zoals die van Hema”, vertelt de Avansstudent, die tot haar stage nog nooit stil had gestaan bij het onderwerp.

Haar onderzoek deed Carolina niet alleen. Ze benaderde het Toegankelijk Tilburg en keek samen met een aantal daarbij aangesloten personen met een visuele beperking naar verschillende websites. Hun sitebezoek legde ze vast op camera, waarna ze een installatie maakte. Daardoor kunnen mensen zonder beperking nu zien én horen waar zij tegenaan lopen. “Hun verhalen waren heftig om te horen”, vertelt Carolina. “Meerdere sites zijn op veel plekken niet toegankelijk. Wij staan daar helemaal niet bij stil als we een site bezoeken.”

Een kort filmpje: