Skip to content

Langer groen bij oversteken in Tilburg door ‘slimme drukknop’.

Slimme drukknop

Drie kruispunten in Tilburg zijn sinds kort voorzien van “slimme drukknoppen” bij de verkeerslichten voor voetgangers. Wanneer je deze indruk, krijg je meer tijd om over te steken. De drukknoppen zijn bedoeld voor mensen die slecht ter been zijn of om andere redenen minder snel kunnen oversteken.

Behalve de ‘extra-groenlicht-knop’ hebben de kastjes meer mogelijkheden. Ze zijn aan de zijkant voorzien van een soort braille die voor slechtzienden en blinden aangeeft hoe de oversteek eruit ziet, bijvoorbeeld hoeveel rijbanen het zijn en of er een fietspad ligt. Daarnaast passen de rateltikkers zich aan aan het omgevingsgeluid. Bij drukte tikken ze hard en op rustige momenten tikken ze zacht. Op deze manier is er geen onnodige overlast voor omwonenden en kunnen verkeersdeelnemers met een visuele beperking toch gemakkelijk de drukknop vinden.  

Drie locaties

Deze “slimme drukknoppen” zijn op drie kruispunten in Tilburg geplaatst: kruising ringbaan West en Burgemeester van de Mortelplein, kruising Academielaan en Bredaseweg, kruising Jules Verneweg en Bosscheweg. Later dit jaar komt er nog een vierde kruispunt bij: Broekhovenseweg en Volstraat.