Skip to content

Iedereen kan stemmen in Tilburg

Verwijzingsbordje naar het stembureau

Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de Waterschappen, hebben we een aantal stemlocaties in het centrum van Tilburg bezocht. Dit om te beoordelen of de stemlocaties toegankelijk zijn en of er door iedereen gestemd kan worden.

De gemeente Tilburg streeft er naar dat alle stemlocaties rolstoeltoegankelijk zijn. Alle stembureau beschikken over een toegankelijke entree, een in hoogte verstelbaar blad in het stemhokje en een loep. Daarnaast is er in ieder stembureau een gastvrouw of gastheer aanwezig die indien nodig kan ondersteunen bij eventuele obstakel, zoals een zware deur.

We begonnen onze ronde bij stembureau Theatercafé Schouwburg, Dit stembureau is ingericht als stembureau voor iedereen. Naast de standaard toegankelijkheidsvoorzieningen, zijn er ook een stemmal en soundbox aanwezig, zodat mensen met visuele beperking zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. Daarnaast was er dit jaar voor het eerst een doventolk aanwezig.

Omroep Brabant en Omroep Tilburg waren aanwezig om hier een mooie registratie van te maken. Omroep Brabant nam het filmpje op in haar liveblog over de verkiezingen. Marieke Kooijmans demonstreert in dit filmpje hoe de stemmal werkt. Omroep Tilburg plaatste een verslag en videoregistratie op hun website: Ook Tilburgers met een beperking kunnen gaan stemmen (omroeptilburg.nl) De gemeente Tilburg legt hier uit waarom zij de toegankelijkheid van de stembureaus zo belangrijk vinden en Marieke vertelt wat een toegankelijk stembureau voor haar betekent.

Na het bezoek aan stembureau Theatercafé Schouwburg hebben we ook de stembureaus bij het Factorium en Pathé bioscoop bezocht. Op wat kleine aandachtspunten na was de toegankelijkheid ook hier prima.