Skip to content

Eerste stemmen met de stemmal vanochtend uitgebracht in Tilburg

Karin Hoefmans neemt stemmal in gebruik.

De komende drie dagen is het voor mensen met een visuele beperking mogelijk om geheel zelfstandig hun stem uit te brengen in stemlokaal Lucebert aan de Schouwburgring. Onder toeziend oog van de lokale pers maakten Marieke Kooijmans en Karin Hoefmans van de Oogvereniging Brabant hier vanochtend gebruik van. Zowel voor de stemmers als voor de stembureau-medewerkers was het werken met de stemmal even wennen, maar na wat opstartproblemen, kon iedereen zelfstandig zijn stem uitbrengen. 

Stemmal

Marieke en Karin zijn enorm blij dat het nu ook in Tilburg kan. Marieke: “ Bij de Provinciale Statenverkiezingen twee jaar geleden moest ik nog naar Veldhoven om met de stemmal te kunnen stemmen. Nu kan het gelukkig ook in mijn eigen gemeente. Fijn, dat de gemeente gehoor heeft gegeven aan ons verzoek.” 

Waarop Karin aanvult: “Toen ik hoorde dat ik er in Tilburg met de stemmal gestemd kon worden, heb ik meteen een kiespas aangevraagd. Ik hoop dat heel veel mensen hier gebruik van zullen maken en dat we voortaan bij alle verkiezingen kunnen stemmen met de stemmal”. 

Het Brabants Dagblad besteedde in de krant van 16 maart uitgebreid aandacht aan het stemmen met de stemmal en de opstartproblemen die dit met zich mee bracht. Het stembiljet bleek door de scherpe vouwen in het papier niet goed in de stemmal te passen. De gemeente heeft ons laten weten dat er op 16 en 17 maart ongevouwen stembiljetten beschikbaar zijn, zodat mensen met een visuele beperking geheel zelfstandig hun stem kunnen uitbrengen. De opstartproblemen behoren daarmee definitief tot het verleden.