Skip to content

Toegankelijk stemmen tijdens Europese verkiezingen

De stemmal in het stemhokje samen met een gebruiker

Op 6 juni mogen we weer naar de stembus. Deze keer voor de Europese verkiezingen.

Ook voor deze editie hebben we vooraf weer overleg gehad met de gemeente Tilburg. Voor mensen met een beperking zijn de volgende voorzieningen getroffen:

Stemmal en soundbox

Voor mensen met een visuele beperking zijn de stemmal en soundbox beschikbaar. Op verschillende locaties in Tilburg kan er gebruik gemaakt worden van de stemmal en soundbox. Hieronder vind je de locaties en de tijdstippen.

  • Wijkcentrum Heyhoef van 7.30 uur tot 9.30 uur
  • Serviceflat De Duynsberg van 10.00 uur tot 11.30 uur
  • Studio Noord R-newt van 12.30 uur tot 14.00 uur
  • Zorgcentrum Torentjeshoef van 14.30 uur tot 16 uur
  • Woonzorgcentrum Johannes Zwijssen van 17.30 uur tot 19.00 uur
  • Koningsvoorde van 19.30 uur tot 21.00 uur

Een soundbox in het stemhokje leest de partijen en kandidaten voor. Deze stem vertelt ook hoe u het stembiljet kunt invullen met de mal die hier overheen ligt. In de mal zitten gaatjes. Hierdoor kunt u het juiste bolletje inkleuren. Op de website van de Oogvereniging vindt u meer uitleg. Ook de stembureauleden kunnen u uitleg en begeleiding geven als u dit wilt. Of bekijk dit filmpje over stemmen met een stemmal. Zodra de kandidatenlijsten beschikbaar zijn, kunt u deze op deze pagina thuis alvast beluisteren. Woont u niet in Tilburg maar wilt u hier wel komen stemmen? Vraag dan een kiezerspas aan. Dit doet u bij uw eigen gemeente.

Tolk gebarentaal

Op élk stembureau hangt een QR-code. Wanneer u deze scant, krijgt u een live-verbinding met een gebarentolk. De gebarentolk kan u helpen in de communicatie met de leden van het stembureau. 

Toegankelijkheid

Alle stembureaus zijn rolstoeltoegankelijk.

Stemtaxi

Ouderen en/of mensen met een beperking kunnen gebruik maken van de stemtaxi. Deze brengt je gratis naar het gewenste stembureau en brengt je naar afloop ook weer thuis. Tijdens het uitbrengen van je stem blijft de taxi op je wachten. De stemtaxi is vanaf 30 mei te reserveren via 0900-0595.

Knelpunten?

De gemeente streeft ernaar om alle stembureaus toegankelijk te maken. Bij deze verkiezingen zijn er 80 stembureaus. Deze kunnen wij onmogelijk allemaal bezoeken. Daarom doen we ook dit jaar een steekproef bij een aantal locaties om de toegankelijkheid van de stembureaus te checken. Onze bevindingen koppelen we aan de gemeente terug. Signaleer je zelf knelpunten wanneer je bij jouw eigen stembureau je stem gaat uitbrengen, laat het ons dan weten. Dan nemen wij ze mee in ons gesprek met de gemeente.